Grăsimile din alimentație sunt combustibilul necesar creierului și mușchilor, dar și compuși esențiali pentru producția de hormoni și fabricarea pereților celulari, printre altele. De asemenea, organismul uman se folosește de grăsimi pentru a-și regla temperatura. 35% dintr-o dietă echilibrată ar trebui să constea în grăsimi, pentru a furniza organismului energie. Și, totuși, multă lume se ferește de ele. Motivul este acela că, de cele mai multe ori, alimentația modernă conține foarte multe grăsimi nesănătoase, care pot provoca numeroase boli. Acizii grași Omega-3 sunt tipuri de grăsimi sănătoase și este recomandat să fie incluși în dieta zilnică, pentru ca organismul să funcționeze la parametri normali. Iată mai jos patru motive pentru care să incluzi acizii grași Omega-3 în dieta de zi cu zi.
Ce sunt acizii grași Omega-3?
Aceștia sunt acizi grași nesaturați, care contribuie activ la numeroase funcții în organism, indiferent de vârstă. Corpul uman nu poate sintetiza acizii grași Omega-3 sau o face la capacitate redusă, de aceea doza zilnică recomandată trebuie să fie acoperită din dietă și suplimente alimentare.
Există în principal trei forme de acizi grași Omega-3, respectiv:
- acidul alfa linoleic (ALA), care se găsește în produse alimentare vegetale, precum semințele de in, rapiță, boabe de soia și nuci
- acidul eicosapentaenoic (EPA), prezent în pește gras și ulei de pește
- acidul docosahexaenoic (DHA), care se găsește în produse marine, ca peștele gras și fructele de mare.
ALA este considerat un acid gras esențial, deoarece nu poate fi sintetizat de organismul uman. Pe de altă parte, acesta poate fi convertit în organism în EPA și DHA, însă în cantități foarte reduse.
Care sunt beneficiile acizilor grași Omega-3?
Acizii grasi nesaturati Omega-3 sunt recomandați de Organizația Mondială a Sănătății pentru a fi incluși în dieta zilnică a tuturor, de la copii la adulți și persoane vârstnice, inclusiv în timpul sarcinii și alăptării. Motivele principale sunt cele prezentate mai jos.
Acizii Omega-3 sunt necesari pentru echilibrul cardiovascular
DHA și EPA sunt puternic implicați în buna funcționare a sistemului cardiovascular. Numeroase studii au arătat că acizii grași Omega-3 contribuie la echilibrul cardiovascular. Astfel, acești acizi pot ajuta la reglarea nivelului de trigliceride și la reducerea colesterolului total și a celui rău (LDL, lipoproteine cu densitate scăzută). De asemenea, pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive. Toate acestea sunt factori de risc majori pentru apariția bolilor cardiovasculare.
Acizii grași Omega-3 sunt utili în tratarea tulburărilor comportamentale și mintale
Creierul uman este format din aproape 60% grăsimi, inclusiv Omega-3. Acesta este motivul principal pentru care acizii grași sunt esențiali pentru funcțiile cognitive. Unele studii au arătat că există o asociere între deficitul de acizi grași Omega-3 și agravarea simptomelor tulburărilor de deficit de atenție și bipolare. Administrarea de suplimente cu ulei de pește poate ajuta la rezolvarea problemelor comportamentale la copii, de exemplu, lipsa de atenție, hiperactivitatea, impulsivitatea și agresivitatea. De asemenea, acizii Omega-3 pot ameliora simptomele anxietății și depresiei.
Acizii grași Omega-3 susțin sănătatea ochilor
Întrucât sunt prezenți și în structura ochilor, acizii Omega-3 sunt necesari bunei lor funcționări. Unele studii au arătat că pacienții cu degenerescență maculară legată de vârstă au înregistrat o îmbunătățire a vederii după administrarea de suplimente cu Omega-3. Pe de altă parte, acești compuși sunt utili și în sindromul ochilor uscați.
Acizii grași Omega-3 sunt prietenii siluetei
Un număr mare de boli cronice pot fi favorizate de excesul de greutate: maladii cardiovasculare, diabet, cancer etc. O dietă sănătoasă, care include o cantitate optimă de Omega-3, ajută la pierderea în greutate, dar și la dezvoltarea mușchilor și eliminarea grăsimilor. În mod evident, nu este suficient doar să mănânci sănătos, dieta urmând să fie combinată și cu activitate fizică regulată.
În concluzie, dieta zilnică trebuie să includă grăsimi, pentru ca organismul să funcționeze cum trebuie. Totuși, acestea trebuie să fie în principal – respectiv 90% – nesaturate. Alături de fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale, acizii grași sunt recomandați de specialiști pentru o dietă sănătoasă.