Este un lucru cunoscut că sănătatea fizică și psihică sunt influențate în mod direct de stilul de viață. Printre cei mai importanți factori de stil de viață care pot afecta negativ sistemul imunitar se numără un somn de proastă calitate, stresul, dar și o alimentație dezechilibrată, cu un consum excesiv de sare, zahăr și grăsimi saturate. Copiii sunt în mod special afectați de acești factori, pentru că, în cazul lor, sistemul imunitar nici nu este pe deplin dezvoltat. Dacă te asiguri că cel mic primește toate substanțele nutritive de care sistemul său imunitar are nevoie, atunci acesta va fi mai puțin vulnerabil în fața bolilor. Iată mai jos patru tipuri de alimente pe care este recomandat să le introduci în dieta copiilor, astfel încât sistemul lor imunitar să fie mai puternic.
De ce este importantă alimentația în susținerea imunității?
Activitatea sistemului imunitar poate să fie perturbată din diverse motive, de la factori legați de stilul de viață la cei genetici și hormonali, anumite boli, de exemplu, diabetul, obezitatea și cancerul, dar și tratamente, precum antibioticele sau chimioterapia. În ceea ce privește alimentația, deficitul nutrițional, ca și anumite excese de vitamine și minerale, dietele restrictive și modurile de hrănire selective pot afecta apărarea imunitară. Pentru a stimula sistemul imunitar, medicii recomandă, de obicei, o serie de compuși utili, iar printre cei mai importanți se numără vitaminele A, C și D, dar și probioticele. Este ideal ca acești compuși nutritivi utili să fie obținuți din dietă, însă este un lucru cunoscut că mulți copii refuză constant unele alimente, de exemplu, legumele cu frunze verzi și fructele. În acest caz, medicii pediatri pot să recomande anumite vitamine imunitate copii. Peștele este un alt aliment care nu este pe gustul multor copii. Pentru un aport bun de acizi grași esențiali, necesari sănătății creierului și imunității, printre altele, se poate apela la un Omega 3 sirop pentru copii.
Ce alimente să incluzi frecvent în dieta copiilor?
Multă lume cunoaște importanța citricelor în alimentație, cel mai probabil pentru conținutul mare de vitamina C. Însă mai puțini părinți se gândesc să ofere regulat copiilor varză murată și usturoi, pentru conținutul de probiotice, respectiv prebiotice. Iată mai jos ce alimente poți să le oferi frecvent copiilor pentru un sistem imunitar puternic.
Alimente bogate în probiotice și prebiotice
Circa 60% din celulele sistemului imunitar se află concentrate la nivel intestinal. De aceea menținerea sănătății florei intestinale este foarte importantă. Probioticele sunt bacterii bune, care ajută la absorbția nutrienților și la menținerea unui sistem imunitar puternic. Printre alimentele bogate în probiotice se numără iaurtul grecesc, laptele bătut și chefirul, murăturile în saramură, inclusiv varza murată, brânzeturile, mai ales cele de capră și oaie, și măslinele verzi. Pe de altă parte, probioticele se hrănesc cu prebiotice, iar un bun aport de aceste substanțe nutritive ajută la menținerea sănătății florei intestinale. Printre alimentele cele mai bogate în fibre cu efect prebiotic se numără banana, usturoiul, prazul, ceapa și grâul.
Alimente bogate în vitamina A
Un compus care susține mai multe funcții ale organismului, printre care și imunitatea, vitamina A se găsește în legumele cu frunze de un verde închis, de exemplu, broccoli, spanac și kale, dar și diverse tipuri de salate. De asemenea, legumele și fructele de culoare galbenă și portocalie – cartoful dulce, dovleacul, mango, portocalele -, peștele gras, ouăle, ficatul și lactatele integrale sunt bogate în vitamina A.
Alimente bogate în vitamina C
Vitamina C este un micronutrient esențial pentru organismul uman și contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la reducerea vulnerabilității la boli. Cele mai populare alimente bogate în vitamina C sunt citricele și kiwi, care pot fi consumate în salate sau sucuri, dar acest compus este prezent din abundență și în ardeiul gras, broccoli și spanac.
Alimente bogate în vitamina D
Cunoscută pentru rolul său în menținerea sănătății sistemului osos, vitamina D este importantă și pentru apărarea imunitară. Aceasta este în principal sintetizată de piele, la expunerea la soare, însă poate fi obținută și din alimente precum ciupercile, peștele gras, gălbenușul de ou, portocalele, lactatele, precum și din produse alimentare îmbogățite cu vitamina D.
În concluzie, deși nu distrug virusuri și bacterii care pot afecta organismul, anumite alimente, precum cele prezentate mai sus, pot susține activitatea sistemului imunitar, ajutând la înmulțirea globulelor albe și la crearea de anticorpi, motive suficiente pentru a le include în dieta celor mici.