Retinolul: Beneficii si cum sa il incluzi in rutina de ingrijire

Retinolul: Beneficii și cum sa il incluzi in rutina de ingrijire

smiley elder woman using serum her eye wrinkles scaled

Ingredient vedeta de multi ani in produsele antirid, pentru exfoliere și reducerea porilor, retinolul are beneficii pentru frumusetea și sanatatea pielii care nu mai trebuie sa fie demonstrate. Descopera mai jos ce este retinolul, care sunt beneficiile și motivele pentru care este recomandat sa-l integrezi in rutina ta de ingrijire a pielii, cat de des poti sa-l folosești și care sunt potentialele sale efecte secundare.

Ce este retinolul?

Daca te intrebi ce este retinolul, trebuie sa știi ca acesta apartine familiei retinoizilor, care sunt derivati ai vitaminei A, ce joaca un rol cheie in regenerarea celulelor. Mai precis, retinolul este o forma activa a acestui compus și mai este cunoscut ca vitamina A preformata.

Ce sunt retinoizii?

Retinoizii sunt compuși care, incepand din anii 1970, au fost folositi pentru tratarea unor probleme ale pielii ca psoriazisul, acneea, cancerul, ridurile și alte semne de imbatranire. Primul retinoid folosit a fost tretinoin topic (Retin-A), pentru tratarea acneei, dar ulterior s-a descoperit ca sustine procesul de regenerare celulara și reduce petele pigmentare. In prezent, retinoizii sunt ingrediente populare și in produsele antirid.

Retinolul și ceilalti retinoizi difera in ceea ce privește intensitatea actiunii asupra pielii. Retinolul este o forma mai slaba de retinoid, motiv pentru care este folosit in produse pentru care nu este necesara o prescriptie medicala. Alti retinoizi sunt disponibili in concentratii mai mari, mai ales pe baza de reteta. Deși actiunea sa nu este la fel de puternica, acest lucru nu inseamna ca retinolul este mai putin eficient, ci ca este nevoie de o perioada mai lunga de utilizare pentru a vedea rezultatele asupra pielii. In plus, retinolul este combinat frecvent cu ingrediente hidratante, produsele care il contin fiind mai blande cu pielea.

Compusul activ din retinoizi este acidul retinoic, care promoveaza regenerarea celulara și blocheaza in același timp o enzima care descompune colagenul. Productia de colagen scade odata cu procesul de imbatranire, iar mentinerea acestuia la niveluri mari echivaleaza cu pastrarea elasticitatii și volumului pielii, implicit cu mai putine riduri. 

Retinolul este comercializat ca atare in mai multe formule, de la creme și geluri la lotiuni și serumuri, dar este utilizat și ca unic ingredient activ in produsele cosmetice pentru ingrijirea pielii.

Cum actioneaza retinolul asupra pielii?

close up hyaluronic acid tratment scaled

Odata aplicat pe piele, retinolul actioneaza la suprafata, prin stimularea reinnoirii celulare: elimina celulele moarte, prin actiunea sa exfolianta și determina formarea unora noi. Actiunea sa nu se limiteaza, insa, la suprafata. Retinolul patrunde in straturile mai profunde, de unde trimite o serie de mesaje catre celule, pentru a grabi procesul de regenerare, dar și pentru a stimula productia de colagen, acid hialuronic și fibroblaste, elemente esentiale pentru mentinerea structurii ferme a pielii. Pielea poate capata astfel un aspect mai tanar și mai neted.

Care sunt beneficiile retinolului?

Retinolul are, dupa cum am mentionat anterior, o serie de beneficii legate de incetinirea procesului de imbatranire a pielii. Astfel, retinolul ajuta la:

Retinol pentru exfoliere

Retinolul poate sa actioneze asupra pielii prin exfoliere. Este un ingredient eficient pentru eliminarea petelor (hiperpigmentarea), oferind uniformitate și luminozitate pielii. Hiperpigmentarea inseamna acumularea de melanina in diverse zone ale corpului, pe fata, maini, gat și/ sau brate, in urma expunerii la soare, de exemplu. Aceste pete nu sunt dureroase, dar sunt inestetice, iar aspectul lor poate fi atenuat cu ajutorul retinolului, deși tratamentul poate sa fie unul de lunga durata.

Retinol pentru tratarea acneei

Retinolul poate sa ajute la desfundarea porilor și la reglarea productiei de sebum. Acest ingredient netezește textura pielii reducand porii, fiind excelent in lupta cu semnele lasate de acnee. In plus, prin actiunea sa, poate obstructiona caile inflamatorii din piele, reducand roșeata. Specialiștii indica faptul ca este posibil ca pielea sa fie in continuare afectata de coșuri in primele doua luni de tratament. De asemenea, ​​pielea ar putea sa arate, de fapt, mai rau ca inainte, insa acesta este modul in care se obișnuiește organismul cu retinolul. Ulterior, pielea va deveni mai curata și mai luminoasa.

Retinol pentru ten cu pori mari

Porii sunt deschideri la suprafata pielii prin care ies firele de par și sebumul. Uneori, acești pori se infunda cu celule moarte și devin mai mari și mai vizibili. Retinolul poate crește ritmul de regenerare al celulelor pielii, prevenind dezvoltarea porilor infundati.

Retinol pentru reducerea daunelor provocate de razele UV

Expunerea la soare poate sa provoace unele neplaceri precum aparitia ridurilor și a hiperpigmentatiei. Retinolul poate intari pielea, protejand-o de daunele provocate de factorii de mediu. Pe de alta parte, retinolul poate face ca stratul superior al pielii sa devina mai subtire și mai sensibil la lumina soarelui, așa ca este esential sa folosești și un produs cu SPF ridicat. 

Retinol pentru psoriazis

Retinol pentru vergeturi

close up woman with stretch marks scaled

Psoriazisul este o afectiune inflamatorie a pielii, care determina regenerarea accelerata a pielii. Celulele noi se acumuleaza, creand o eruptie groasa, solzoasa, de culoare roz sau roșie. Retinolul aplicat local poate sa incetineasca acest proces de reinnoire a celulelor și sa reduca in același timp inflamatia. In general, pentru gestionarea psoriazisului, medicii dermatologi recomanda folosirea retinolului in combinatie cu steroizi topici.

Vergeturile sunt cicatrice care se apar atunci cand pielea este intinsa excesiv, din cauza creșterii semnificative in greutate, inclusiv in timpul sarcinii. De asemenea, vergeturile pot aparea in urma pierderii extreme in greutate. Retinolul topic poate ajuta la estomparea vergeturilor, insa nu este indicat in timpul sarcinii sau alaptarii. 

Tolerabilitatea retinolului: cum alegi cel mai bun ser cu retinol ori cea mai buna crema cu retinol

Medicii dermatologi indica faptul ca, pentru a tolera retinolul, pielea are nevoie de niște receptori speciali. Aceștia se gasesc in mod natural in piele. Epiderma poate construi receptori de retinoizi, de aceea este adesea recomandat sa se inceapa cu formule cu o concentratie scazuta, care sa fie crescuta, ulterior, treptat. Deși este posibil ca și formulele cu o concentratie foarte scazuta sa provoace o oarecare iritatie a pielii, in cateva saptamani, aceasta va dezvolta o toleranta la retinol. 

Daca te intrebi cum alegi cel mai bun ser cu retinol sau cea mai buna crema cu retinol, trebuie sa știi ca, in general, pentru a fi eficient mai rapid, produsul trebuie sa aiba o concentratie minima de 0,25%. Totuși, și produsele cu o concentratie mai mica pot fi eficiente, cu conditia sa fie folosite constant o perioada mai lunga de timp, de minimum trei luni.

Cum și cand se aplica retinolul?

Multa lume se intreaba cum și cand se aplica retinolul. Produsele cu retinol pot fi folosite la inceput cu o frecventa mai scazuta, la cateva zile, urmand ca, dupa aproximativ doua saptamani, sa se ajunga la o utilizare zilnica. La inceputul tratamentului, pentru a reduce riscul de iritatii, se recomanda folosirea retinolului dupa aplicarea cremei hidratante, dar nu este obligatoriu. 

Lumina solara poate sa dezactiveze acidul retinoic, de aceea este mai indicat ca acesta sa fie inclus in rutina de ingrijire de seara. Totodata, pentru ca retinolul poate face pielea mai sensibila la lumina soarelui, este recomandata folosirea produselor de protectie solara in timpul zilei. Este indicat ca aceste produse sa aiba un SPF de minimum 30.

Retinolul – interactiuni cu alte produse de ingrijirea pielii

Tine mereu cont de celelalte produse incluse in rutina ta de ingrijire. In zilele in care folosești retinol, este indicat sa nu mai folosești unii acizi sau tratamente contra acneei. 

Retinolul și acidul glicolic

Atat retinolul, cat și acidul glicolic au proprietati de exfoliere, deci este indicat sa nu le folosești in același timp, cel mult le poti utiliza alternativ.

Retinolul și acidul salicilic

Ambele produse sunt folosite in tratarea acneei, putand provoca iritatii ale pielii. Este recomandat sa nu fie folosite in același timp, ci alternativ, unul dimineata și unul seara.

Retinolul și vitamina C

Retinolul și vitamina C sunt excelente pentru atenuarea ridurilor, dar pot provoca iritatii, deci este recomandat sa nu fie folosite in același timp. Insa exista formule de ingrijire tip crema cu retinol și vitamina C, care contin cele doua ingrediente in concentratii mai reduse.

Pe de alta parte, unele produse pot contracara efectul iritant al retinolului:

Acidul hialuronic

Un produs hidratant foarte bun pentru piele, acesta are proprietati calmante, deci poate reduce posibilele efecte iritante ale retinolului.

Niacinamida

O forma a vitaminei B3, aceasta poate reduce manifestarile acneei și ridurile și poate sa protejeze pielea de iritatii, inclusiv de cele care pot fi provocate de retinol.

Retinolul – efecte secundare

Utilizarea retinolului poate provoca aparitia unor efecte secundare neplacute. Astfel, acidul retinoic poate sa irite pielea, provocand aparitia roșetii, mancarimilor, arsurilor solare și a descuamarii. Totul depinde, insa de concentratia produsului folosit. In general, formulele cu retinoizi eliberate pe baza de reteta sunt mai concentrate.

Utilizarea retinolului nu este recomandata in timpul sarcinii, fiind asociata cu malformatii congenitale ale fatului, și nici al alaptarii.

De asemenea, se recomanda prudenta in caz de: 

In aceste cazuri, cel mai bine este sa se ceara sfatul medicului dermatolog inainte de a folosi produse cu retinol, chiar daca pot fi eliberate fara prescriptie medicala.

Nu in ultimul rand, folosirea de produse cu concentratii foarte mari de retinol poate sa provoace aparitia cancerului de piele.


Retinolul și retinoizii pot ajuta pielea sa lupte cu probleme precum acneea și cu semnele de imbatranire, iar acest lucru a fost demonstrat din plin de studii numeroase. Retinolul este un ingredient excelent de inclus in rutina de ingrijire zilnica a pielii, cu conditia sa ai in vedere concentratia produsului și sa respecti regulile sale de utilizare. 

Articolul anterior

Sfaturi practice pentru o piele sanatoasa la orice varsta

Articolul următor

Lecitina: Proprietati, beneficii pentru sanatate si utilizari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonarea dvs. nu a putut fi procesată. Vă rugăm să încercați din nou.
V-ați abonat cu succes la Newsletter.

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și rămâi la curent cu noile oferte Compresa.

Coș
Loghează-te

Nu ai cont încă?

Crează un cont
Categorii de produse
Urmărește-ne: