Care sunt vitaminele si mineralele esentiale pentru o buna stare de sanatate?

Vitaminele si mineralele sunt compusi nutritivi necesari in cantitati mici, dar esentiali pentru buna functionare a organismului. Ambele tipuri de compusi indeplinesc functii esentiale in toate procesele biochimice, de la furnizarea de energie la metabolism, de la sustinerea sistemului imunitar la sinteza tesuturilor. Din acest motiv, acestia trebuie sa fie furnizati din alimente si din suplimente alimentare. Descopera mai jos cele mai importante vitamine si minerale pentru o buna stare de sanatate.

Ce vitamine sunt esentiale corpului uman?

Exista 13 vitamine, care sunt de doua tipuri, solubile in apa sau in grasimi.

Vitaminele hidrosolubile:  Vitaminele solubile in apa sunt dispersate in lichidele din organism, care nu le stocheaza, astfel incat, chiar si in cazul unui exces, acestea pot fi eliminate, prin urina. De cealalta parte, tocmai aceasta proprietate face necesara asigurarea unui aport regulat, iar, in caz contrar, poate aparea deficitul de aceste substante. Vitaminele solubile in apa sunt C si cele din grupul B. Vitamina C se gaseste in principal in fructe si legume, precum citricele, acerola, fructele de padure, coacazele, ardeiul rosu, patrunjelul. Particularitatea acestei vitamine este aceea ca este foarte sensibila la lumina, aer si temperaturi ridicate, de aceea se recomanda consumul surselor bogate in vitamina C in stare cat mai proaspata.

Vitaminele B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) se gasesc mai ales in produse animale, de exemplu, organe, lactate, galbenus de ou, carne, peste si crustacee. De asemenea, se gasesc in leguminoase si oleaginoase, precum si in produse alimentare imbogatite cu aceste vitamine. 

Vitaminele liposolubile

Din aceasta grupa fac parte vitaminele A, D, E si K. Aceste vitamine sunt dizolvate si depozitate in tesutul adipos. Pe de alta parte, in cazul lor exista riscul aparitiei unui exces, care poate deveni toxic pentru organism. Majoritatea vitaminelor liposolubile se gasesc in alimente bogate in lipide, precum uleiuri, unturi, organe, carne, peste gras, galbenus de ou, seminte si fructe oleaginoase. O situatie speciala are vitamina D, care este produsa in principal de piele prin expunerea la soare. De asemenea, vitamina K1, se gaseste in unele legume verzi, ca spanacul, sparanghelul, broccoli, varza etc.

Daca, din anumite motive, nu se poate asigura zilnic aportul recomandat de vitamine, in functie si de recomandarile medicului, se poate apela la suplimente alimentare. De exemplu, in sezonul rece, sunt recomandate de obicei suplimente cu vitamina D3, pentru ca pielea nu o poate sintetiza in mod optim, in absenta soarelui. Astfel de suplimente pot sa ajute eficient la tratarea unor carente nutritive, de exemplu, pentru cresterea imunitatii rapid.

Care sunt mineralele indispensabile corpului uman?

Ca si in cazul vitaminelor, exista doua tipuri de minerale esentiale pentru functionarea corespunzatoare a organismului, respectiv sarurile minerale si oligoelementele. Mineralele reprezinta circa 4% din totalul masei corporale a unui adult. Sarurile minerale Cele mai importante saruri minerale din organism sunt ​​calciul, fosforul, sodiul, magneziul, potasiul, sulful si clorul. Principala diferenta intre sarurile minerale si oligoelementele este aceea ca, in cazul primelor, aportul zilnic necesar depaseste cantitatea de 100 de miligrame. 

Oligoelementele

Esentiale organismului uman, printre cele mai importante oligoelemente se numara fierul, iodul, seleniul, zincul, dar si cuprul, manganul si fluorul. Acestea sunt prezente in cantitati infime in organism, reprezentand pana la 15 g din masa corporala totala a unui adult.

Principalele roluri ale vitaminelor si mineralelor Functiile vitaminelor si mineralelor sunt variate, dar rolul major la care contribuie toate este cel al metabolismului energetic. Alte procese si functii la care participa acesti nutrienti includ sustinerea imunitar, a celui nervos, a scheletului, a functiilor psihologice si cognitive, formarea globulelor rosii si a celulelor. 

Frecvent, multi dintre acesti compusi actioneaza sinergic. De exemplu, vitaminele D si K2 si calciul, magneziul si fosforul sustin sanatatea oaselor, in timp ce, prin proprietatile antioxidante, vitaminele C si E combat stresul oxidativ. Nu in ultimul rand, vitaminele si mineralele au actiuni proprii, de exemplu, vitamina C este implicata in mod deosebit in sinteza colagenului, iar acidul folic (vitamina B9) este necesar in dezvoltarea tesuturilor materne in timpul sarcinii. Fierul este esential pentru transportul oxigenului in sange, iar zincul, pentru fabricarea testosteronului.

O dieta sanatoasa, care include o varietate de fructe si legume cat mai colorate, leguminoase, cereale integrale, proteine de buna calitate, produse lactate, grasimi nesaturate si cereale integrale, ar trebui sa acopere necesarul zilnic de vitamine si minerale esentiale organismului uman. In cazul unei carente, pot fi folosite, la recomandarea unui specialist, si suplimentele alimentare din surse cat mai naturale.

Articolul anterior

4 tipuri de alimente sănătoase care pot întări sistemul imunitar al copilului tău

Articolul următor

Rolul somnului in dezvoltarea armonioasa a copiilor: 3 sfaturi pentru parinti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonarea dvs. nu a putut fi procesată. Vă rugăm să încercați din nou.
V-ați abonat cu succes la Newsletter.

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și rămâi la curent cu noile oferte Compresa.

Coș
Loghează-te

Nu ai cont încă?

Crează un cont
Categorii de produse
Urmărește-ne: