Ce este aritmia?

Aritmia cardiaca , cunoscuta si sub numele de disritmie cardiaca sau batai neregulate ale inimii, reprezinta un grup de afectiuni în care bataile inimii sunt neregulate, prea rapide sau prea lente.

Bataile inimii prea rapide – peste 100 de batai pe minut la adulti – se numeste tahicardie, iar bataile inimii prea lente – sub 60 de batai pe minut – se numeste bradicardie.  Atunci cand simptomele sunt prezente, acestea pot include palpitatii sau senzatie de pauza intre batai. Simptomele mai serioase pot include senzatii de vertij, lesin, shortness of breath, sau in piept. In timp ce majoritatea aritmiilor nu prezinta motive de ingrijorare, unele duc la complicatii, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau insuficienta cardiaca. Altele pot duce la stop cardiac.

Multe dintre afectiunile de tip aritmie nu prezinta simptome, de aceea autocontrolul pulsului, prin intermediul tensiometrului, este o modalitate rapida de a evalua prezența sau lipsa aritmiei in orice moment.

Tipuri de aritmii

Există patru tipuri principale de aritmie: extra sistole, tahicardii atriale, aritmii ventriculare si bradiaritmii.

Extra sistolele includ contractii atriale premature si contractii ventriculare premature.

Tahicardiile atriale includ fibrilatia atriala, flutterul atrial si tahicardie supraventriculara paroxistica.

Aritmiile ventriculare includ fibrilatie ventriculara si tahicardie ventriculara. Aritmiile sunt cauzate de afectiuni ale  conductiei influxului electric prin inima. Aritmiile pot aparea la copii; cu toate acestea, intervalul normal al ritmului cardiac este diferit si depinde de varsta. O serie de teste pot ajuta la diagnosticare, inclusiv o electrocardiograma (ECG) si monitor holter.

Simptome

Cel mai frecvent simptom al fibrilatiei atriale sunt palpitatiile, dar multe dintre aritmii sunt asimptomatice.

Alte simptome nespecifice ale fibrilatiei atriale sunt cauzate de scaderea fluxului sanguin – ameteli, slabiciune, oboseala, dificultati de respiratie, paloare, transpiratie, angina, sincopa

Aritmiile afecteaza milioane de oameni. Incepând cu anul 2014, fibrilatia atriala afecteaza aproximativ 2-3% din populatia din Europa și America de Nord. Fibrilatia atriala si flutterul atrial au cauzat 112.000 de decese în 2013, de la 29.000 in 1990. 

Moartea subita cardiaca este cauza a aproximativ jumatate dintre decesele provocate de o afectiune cardiovasculara sau aproximativ 15% dintre toate decesele la nivel global. Aproximativ 80% dintre mortile subite cardiace sunt rezultatul aritmiilor ventriculare. 

Aritmiile pot aparea la orice varsta, dar sunt mai comune la persoanele in varsta.  Factorii de risc pentru dezvoltarea aritmiei includ hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, diabetul, boala coronariana, hipertrofia atriala sau ventriculara stanga, interventiile chirurgicale cardiotoracice, fumatul si altele.

Articolul anterior

Reflux gastroesofagian

Articolul următor

Omega 3, 6 sau 9?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonarea dvs. nu a putut fi procesată. Vă rugăm să încercați din nou.
V-ați abonat cu succes la Newsletter.

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și rămâi la curent cu noile oferte Compresa.

Coș
Loghează-te

Nu ai cont încă?

Crează un cont
Categorii de produse
Urmărește-ne: