Cum imbunatatim memoria si concentrarea?

Creierul nostru poarta cele mai de pret amintiri si este cel mai puternic bun al nostru. Ar trebui sa incercam cu totii sa-l mentinem activ si clar.

El este neuroplastic, ceea ce este doar un mod elegant de a spune ca se poate schimba in bine sau in rau de-a lungul intregii vieți – in special la varsta adulta. Creierul este ca un muschi – trebuie sa-l lucrezi sau il pierzi.

Un stil de viata sanatos poate contribui mult in lupta impotriva declinului cognitiv. Mai jos regasesti o lista cu 7 aspecte de exersat pentru a-ti imbunatati memoria si concentrarea, a-ti mentine creierul fericit, sanatos și pentru a-ti crea amintiri pentru o lunga perioada de timp de acum incolo.

  1. Asigura-ti aportul de Omega 3

Cercetarile demonstreaza ca acei copiii ale caror mame iau suplimente de omega-3 in timpul sarcinii tind sa fie mai inteligenti si sa aiba abilitati sociale mai bune. De asemenea, este mai puțin probabil să dezvolte ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție), autism sau paralizie cerebrală. Suplimentele cu Omega 3 par sa imbunatateasca capacitatea de memorie a adultilor si pot imbunatati abilitatile de invatare si memorie ale adultilor in varsta. Aproximativ 850.000 de persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu dementa, cifrele urmand sa creasca la peste 1 milion pana in 2025. Dar persoanele cu cele mai ridicate niveluri de DHA (Acid gras Omega 3) sunt cu 47% mai putin probabil sa dezvolte dementa și cu 39% mai putin probabil sa fie diagnosticati cu boala Alzheimer.

2. Citeste ceva placut si incearca sa rezumi ceea ce ai retinut

Cand incepi sa citesti, mai intai, ar trebui sa te familiarizezi cu subiectul si sa inveti principalele expresii si termeni. In acest fel vei intelege mai bine sensul textului pe care urmeaza sa-l citesti. Apoi, rasfoieste textul inainte de a-l citi efectiv si acorda atentie cuvintelor cheie si ideilor.

Ultimul pas pentru a intelege elementele esentiale ale materialului pe care l-ai citit cu atentie este necesar sa faci ceva cu aceste informatii: adica sa explici altora, sa rescrii idei/rezumat, sa faci un cantec/versuri din ele etc, doar interpreteaza noile informatii sub orice formă. Aceasta este una dintre cele mai eficiente moduri de a iti imbunatati si de a iti creste memoria si concentrarea!

Apoi, foloseste metoda de baza: repeta si reciteste, revino la informatiile invatate cu putin timp in urma: cu o saptamana sau o luna. In acest fel, creierul tau va fi setat sa-si aminteasca informatiile cu scopul de a le folosi mai tarziu, nu doar sa le analizeze si sa le puna deoparte. Una dintre principalele cauze ale pierderii memoriei este aceea ca oamenii nu transforma și nu implementeaza informatiile nou solicitate.

3. Invata lucruri noi

Explorarea de noi activitati permite creierului sa faca noi conexiuni intre neuroni, creand noi cai neuronale si permitand impulsurilor electrice sa calatoreasca mai repede de-a lungul lor. Acest lucru ne permite sa invatam mai rapid si mai eficient.

Invatarea unei noi limbi straine este cel mai bun exemplu si are numeroase efecte pozitive asupra creierului, dintre care unul este prevenirea dementei si a bolii Alzheimer. De asemenea, imbunatateste functia cognitiva si memoria celui care invata, pe masura ce creierul devine adaptat la amintirea vocabularului si a structurii gramaticale a doua limbi diferite, multitasking si comutarea intre ele.

De asemenea, poti sa inveti sa pictezi, sa scrii un blog, sa canti la un instrument muzical sau chiar sa incerci alimente noi pentru a-ti mentine creierul activ.

4. Diverse activitati antrenante (sahul, puzzle, cuvintele incrucisate, problemele de matematica)

Puzzle-urile, jocurile de cuvinte si problemele de matematica cresc fluxul de sange catre creier si, de asemenea, creaza noi conexiuni intre neuroni. In plus, ori de cate ori reusim sa finalizam un puzzle sau un test, creierul produce un neurotransmitator cunoscut sub numele de dopamina. Acesta este cunoscut sub denumirea de neurotransmitator al placerii.

De asemenea, aceste activitati cresc memoria exersand ambele emisfere ale creierului in acelasi timp. Emisfera stanga se ocupa de chestiuni logice, in timp ce emisfera dreapta se ocupa de problemele creative.

Jocul de sah imbunatateste memoria datorita regulilor sale complexe pe care jucatorii trebuie sa si le aminteasca atunci cand fac o miscare si, de asemenea, foloseste memoria pentru a evita greselile anterioare sau pentru a-ti aminti stilul de joc al adversarului. Jucatorii de sah au o memorie excelenta. Asadar, sahul imbunatateste semnificativ memoria si concentrarea, dar si abilitatile verbale.

5. Scrisul de mana

Folosirea pixului si a hartiei este o experienta senzoriala mai profunda decat atingerea unei tastaturi.

Deoarece creezi fiecare litera manual, este nevoie de mai multa dexteritate pentru a scrie cu un stilou decat pentru a scrie la tastatura, iar tastatura activeaza mai putine zone ale creierului, asa ca uitam mai repede ce am tastat. Memorarea cuvintelor scrise de mana este legata de miscarile necesare pentru a face fiecare litera. Acesta ar putea fi ceea ce ajuta la memorarea pe termen lung.

6. Exercitiile fizice

Exercitiile fizice pot avea, de asemenea, avantaje considerabile pentru functionarea creierului si abilitatile cognitive. Prin exercitiile fizice cresterea ritmului cardiac si astfel mai mult oxigen este livrat catre creier si se eliberareaza hormoni care creeaza un mediu de crestere propice pentru celulele creierului, precum si pentru conexiunile neuronale. Exercitiile fizice pot reduce, de asemenea, pierderile de memorie.

7. Meditatia

Beneficiile meditatiei sunt de anvergura, iar cercetatorii au identificat deja o serie de efecte evident pozitive pe care meditatia le poate avea asupra creierului uman. Deci, fireste, multi dintre noi ne intrebam daca si imbunatatirea memoriei este unul dintre acele beneficii. Și raspunsul este… DA! O serie de studii efectuate de neurologi au confirmat ca exista o legatura clara intre practica meditatiei si imbunatatirea memoriei si a concentrarii.

Meditatia regulata creste fluxul de sange catre creier, ceea ce duce la o retea mai puternica de vase de sange in cortexul cerebral si intareste capacitatea de memorie si concentrare.

Articolul anterior

Omega 3, 6 sau 9?

Articolul următor

BENEFICIILE ULEIULUI DE ROZMARIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonarea dvs. nu a putut fi procesată. Vă rugăm să încercați din nou.
V-ați abonat cu succes la Newsletter.

Newsletter

Abonează-te la Newsletter și rămâi la curent cu noile oferte Compresa.

Coș
Loghează-te

Nu ai cont încă?

Crează un cont
Categorii de produse
Urmărește-ne: