Boala celiaca reprezinta o boala autoimuna, cronica enterala produsa de intoleranta la gluten.
Apar leziuni caracteristice mucosale si deficient nutritionale prin malabsorbtia electrolitilor, vitaminelor si aminoacizilor.
Cand persoanele cu boala celiaca mananca gluten, o proteina vegetala care se gaseste in anumite cereale cu spic – grau, secara si orz – sistemul lor imun reactioneaza anormal si formeaza autoanticorpi care ataca propria mucoasa a intestinului subtire. In timp, sunt distruse vilozitatile intestinale, care sunt proiectii subtiri, alungite, asemanatoare degetelor, care acopera mucoasa intestinului subtire, al caror rol este de a absorbi nutrientii din alimente. In special, grasimile, calciul, fierul si folatii nu mai pot fi absorbite in cantitate adecvata, o conditie medicala care se numeste malabsorbtie.
Manifestari:
- Diaree cronica, balonare, anemie, astenie marcata;
- Scadere ponderala la adulti;
- Aproximativ 10 scaune pe zi;
- Crampe musculare (prin pierderea de Calciu, Magneziu, Vitamina D);
- Parestezii;
- Tetanie;
- Dureri osoase, chiar fracturi;
- Intarzierea cresterii la copii;
- Manifestari hemoragipare (din cauza malabsorbtiei Vitaminei K).
Pacientii simptomatici reprezinta doar varful icebergului reprezentat de totalitatea celor cu boala celiaca. Exista numeroase cazuri in care boala este asimptomatica (boala celiaca silentioasa) in ciuda unei inflamatiii semnificative la nivelul mucoasei intestinului subtire si a testelor serologice specifice pozitive. Riscul de boala celiaca este crescut la rudele de gradul 1 ale celor deja diagnosticati cu aceasta boala, la cei cu tiroidita autoimuna sau diabet zaharat tip 1. Astfel de pacienti sunt diagnosticati ca urmare a unei sensibilizari si informari riguroase legate de aceasta afectiune in randul medicilor.
Regim alimentar normal, dar fara gluten pe toata perioada vietii.
La aparitia simpotmelor precum: diaree cronica, greata, dureri abdominale, balonare, scadere in greutate, anemie, osteoporoza, oboseala extrema, intarzierea cresterii in cazul copiilor, ia in calcul varianta unei testari pentru depistarea acestei intolerante.