Maladiile cardiace se numără printre principalele cauze de deces la nivel global. Printre cele mai frecvente cauze ale bolilor de inimă se numără hipertensiunea arterială, fumatul, o alimentație dezechilibrată, obezitatea, diabetul de tipul 2, precum și factorii genetici. Totuși, în ultimii ani, cercetătorii au descoperit că unele persoane suferă de maladii cardiace provocate, de fapt, de inflamația din organism indusă de sistemul imunitar. Iată mai jos care este legătura dintre sistemul imunitar și sănătatea inimii.
Cum influențează sistemul imunitar sănătatea inimii?
Cel mai frecvent tip de maladie cardiacă este boala coronariană, care afectează vasele de sânge ale inimii. Boala coronariană este provocată, în principal, de ateroscleroză. Lipide, mai ales cristale de colesterol, se acumulează în plăci în interiorul vaselor de sânge, blocând fluxul către mușchiul inimii. Astfel, oxigenul și alți nutrienți importanți nu mai ajung la inimă. Negestionată corespunzător, ateroscleroza poate să ducă, în cele din urmă, la infarct și chiar deces.
În mod obișnuit, sistemul imunitar fabrică un tip de molecule, numite citokine, pentru a elimina compuși potențial dăunători pentru organism. Însă nivelurile crescute de citokine au fost asociate cu boala coronariană. Studii recente au sugerat că acel colesterol care se acumulează în plăci determină sistemul imunitar să producă citokine în exces, iar fenomenul provoacă la rândul lui o inflamație în organism. Această inflamație poate cauza apariția leziunilor în vasele sangvine, iar consecințele pot fi infarctul, accidentul vascular cerebral și decesul.
Reducerea nivelului citokinelor se poate obține administrând medicamente pentru reglarea colesterolului, numite statine, precum și aspirină. Tratamentul poate să reducă progresia aterosclerozei, precum și a consecințelor potențial fatale. De asemenea, un stil de viață sănătos poate să contribuie la susținerea sistemului imunitar și la menținerea sănătății inimii. Un tratament imunitate scazuta poate să ajute la echilibrarea organismului, fiind util astfel nu numai pentru prevenirea bolilor cardiace, ci și a altor afecțiuni.
Ce suplimente alimentare sunt benefice pentru inimă?
Pentru a avea grijă de inima ta, principalele măsuri legate de stilul de viață sunt adoptarea unei diete sănătoase, multă mișcare, precum și administrarea de suplimente alimentare adecvate. Iată mai jos o serie de compuși benefici pentru sănătatea inimii:
- Omega 3 – mai precis doi acizi grași Omega-3, eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA), sunt benefici pentru sănătatea cardiacă. Cei doi compuși au capacitatea de a reduce riscul formării plăcilor de lipide în artere și de a menține o tensiune arterială sănătoasă. Acizii grași Omega-3 se găsesc din abundență în peștele gras, însă acesta trebuie să fie consumat de câteva ori pe săptămână pentru a avea cu adevărat beneficii din dietă. O soluție poate să fie administrarea de suplimente alimentare care să conțină 500 de miligrame de EPA și DHA. Dacă ești interesat de Omega 3 cardio pret, trebuie să știi că este unul accesibil.
- Coenzima Q10 – aceasta se găsește în aproape fiecare celulă din organism, ajutând la transformarea alimentelor în energie. De asemenea, coenzima Q10 este un antioxidant puternic. Însă nivelul acestui compus scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Suplimentele cu coenzima Q10 sunt utile pentru a proteja inima de potențialele daune cauzate de stresul cronic.
- Vitamina B1 – cunoscută ca vitamina antistres, tiamina ajută la stimularea sistemului imunitar și la îmbunătățirea capacității organismului de a face față stresului. De asemenea, ajută la menținerea elasticității mușchilor inimii. Vitamina B1 se găsește în carne, lactate și semințe fortificate, dar, dacă aceste alimente nu fac parte în mod curent din dieta ta, un supliment cu acest compus poate să fie util.
O alimentație echilibrată, eliminarea sedentarismului și includerea în dietă a unor compuși care pot susține activitatea vaselor sangvine, astfel încât să se evite procesul inflamatoriu declanșat de sistemul imunitar, se numără printre principalele măsuri pe care trebuie să le iei pentru a avea grijă de sănătatea inimii.