Algele marine fac parte din dieta omului de mii de ani, mai ales in zonele tarmurilor lacurilor, a marilor si oceanelor. Vechile texte medicale chinezesti si japoneze consemneaza consumul de alge si beneficiile acestora asupra sanatatii.
Algele contin putine grasimi, insa, ofera un mare aport de minerale esentiale: iod, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, siliciu, fosfor, bor. De asemenea, algele sunt bogate in fibre alimentarespeciale, in stare uscata continand intre 45 si 80 g pentru 100 g de produs.
In tarile orientului, unde algele sunt utilizate din cele mai vechi vremuri, obezitatea nu e ste cunoascuta, iar bolile cronice au o prevalenta foarte scazuta. Consumatorii de alge au si o longevitate ridicata, trecand usor peste 90 de ani, in conditii de calitate a vietii bune.
Asiaticii prescriu algele in regimurile pentru stimularea functiilor hepatice, ameliorarea functionarii glandei tiroide (stabilizeaza balanta tiroxinei), in tratarea nodulilor limfatici si afectiunilor pielii si fanerelor (par, unghii).
Alga Laminaria (Kombu) este utilizata pentru efectele sale anticoagulante si pentru combaterea tulburarilor hormonale. Algele Laminaria amelioreaza hipertensiunea arteriala (HTA), anemia feripriva, tulburarile de deglutitie, afectiunile prostatei si previne aparitia cancerului si a osteoporozei. Laminaria are un continut semnificativ de acid glutamic natural care imbunatateste si savoarea mancarurilor de legume, a supelor, salatelot, fara a avea efectele daunatoare ale glutamatului monosodic (MSG, E621) care este astazi regasit in compozitia miilor de produse alimentare.
Alga Pyropia tenera (nori) este utilizata la prepararea de sushi. Introducerea algelor in consum si alegerea suplimentelor cu alge este o alegere inteleapta, tinand cont de efectele benefice ale acestora.
Bibliografie: Crezi ca stii sa traiesti?! – Mencinicopschi, Gheorghe