Prea mult zahăr alb și alte ingrediente, inclusiv conservanți sau coloranți, ne pot afecta negativ organismul – pe lângă evidenta creștere în greutate, la o creștere a nivelului de zahăr din sânge cu toate consecințele periculoase. Cu toate acestea, există un mod de a face – sănătos, dulce și delicios! Bakalie este un substitut perfect pentru dulciuri – la fel de gustos și sănătos în același timp. Acestea conțin o mulțime de nutrienți și sunt lipsite de aditivi inutili.
Deliciile sunt fructe uscate care pot fi găsite sub diverse forme: pot fi uscate întregi, în bucăți sau în alte forme la fel de convenabile. Printre fructele uscate se regăsesc cel mai des: stafide, caise, curmale, ananas, prune, afine, merișoare, mango. Acestea sunt bogate în proteine, motiv pentru care persoanele care suferă de un deficit al acestora ar trebui să ajungă la ele – nu furnizează proteine organismului sau le furnizează în cantități mici.
Ce vitamine și minerale putem găsi în fructele uscate și în nuci?
Se poate spune că fructele uscate și nucile sunt o bombă de vitamine – prunele uscate sunt un exemplu, unde 100 g conțin mult mai multe substanțe nutritive (inclusiv proteine și carbohidrați) decât în fructele proaspete. De aceea sunt atât de benefice pentru organismul nostru. Mineralele care pot fi găsite în nuci și fructe uscate sunt, de asemenea, importante. Vorbim aici, printre altele, de potasiu, fier, calciu sau magneziu – acestea ajută la menținerea stării de bine și a sănătății, susținând astfel imunitatea naturală a organismului. Cu toate acestea, cel mai mare dezavantaj al fructelor uscate și al nucilor este valoarea lor calorică: 100 g pot conține până la 360 kcal! Prin urmare, merită să ajungem la fructele uscate și nucile cu înțelepciune – nu le permitem să fie prea des în meniul nostru zilnic și să constituie masa principală, ci mai degrabă trebuie abordate ca un substitut pentru dulciuri.
De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită compoziției nucilor și fructelor uscate – cele mai bune sunt cele care conțin doar fructe. De ce este atât de important? Delicatesele conțin zahăr natural, așa că nu se recomandă îndulcirea suplimentară. Din păcate, uneori producătorii îndulcesc fructele, ceea ce face ca conținutul de zahăr să fie mult prea mare, ceea ce, la rândul său, ne poate afecta negativ sănătatea. Nu trebuie adăugate grăsimi în fructele uscate și în nuci. Orice aditivi „suspecți” pot afecta semnificativ calitatea nucilor și a fructelor uscate.
Prăjituri de casă cu afine!
Bakalie nu este doar o gustare perfectă, ci și un ingredient excelent pe care îl putem adăuga la fursecurile de casă!
De ce ai nevoie pentru a pregăti fursecuri?
- 100 g de unt
- 2 gălbenușuri
- 150 g de făină
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță de praf de copt
- Orice nuci și fructe uscate!
Poți folosi 2 linguri de afine, curmale, caise, stafide – totul depinde de ce fructe uscate și nuci ai la îndemână!
Mod de preparare: Puneți toate ingredientele, fără nuci și fructe uscate, într-un bol. Adăugați untul în castron și frământați aluatul până când obțineți o masă omogenă. După ce ați obținut consistența potrivită, adăugați nucile și fructele uscate și combinați-le cu aluatul preparat. Puneți apoi aluatul preparat în frigider pentru aproximativ o oră. În acest timp, putem pregăti foaia de copt – o căptușim cu hârtie de copt. Chiar înainte de a trece ora, preîncălziți cuptorul la 160 de grade. Scoateți aluatul din frigider și rupeți câte o bucată pe rând pentru a forma fursecuri. Coacem timp de aproximativ 20 de minute, până când se rumenesc și sunt gata!
Deliciile sunt o alternativă excelentă la dulciuri – sunt cu siguranță mai sănătoase și la fel de gustoase. Mai presus de toate, ele sunt o parte excelentă a unei diete sănătoase! Atunci când doriți să ajungeți la ciocolată, o soluție mai bună vor fi, de exemplu, curmalele, care sunt un înlocuitor ideal al zahărului!